Hon hittar tonerna till Karlfeldts ord

Uppdaterad
Publicerad

Det är många unga artister som har inspirerats av äldre diktare under de senaste åren. Nu har sångerskan Anna Ihlis från Gagnef ägnat sig åt att tonsätta dalabördige nationalskalden Erik Axel Karlfeldt.

Vi träffar Anna vid Karlfeldtgården i Sjugare by utanför Leksand.

– Det är härligt att vara här i Sjugare by. Jag var hit redan som 17-åring och nu finns det ännu större anledning, säger Ihlis.

Mossig eller mångfacetterad?

Anna Ihlis fick en förfrågan från Karlfeldtsamfundet om att tonsätta hans dikter och nu är projektet i hamn. Men är han inte lite mossig, Karlfeldt?

– Man kan tro det, utbrister Anna. Visst hade han sina kvinnohistorier men han var betydligt mer mångfacetterad än så. Det ger väldigt mycket att läsa honom. Karlfeldt har något för varje tillfälle i livet.

Det är guiden och Karlfeldtkännaren Gun-Britt Berggren som berättar om skalden för Anna Ihlis  inne i Karlfeldts egen skrivarstuga i Sånggården i Sjugare by.

– Jag blev nästan lite gråtmild därinne, framhåller Anna. När det här är över, tänker jag ta min egen Dalaturné i Karlfeldts anda.

Flera tolkar dikter

Anna är inte ensam om att fascineras av äldre diktare. Sofia Karlsson har sjungit Dan Andersson och Mando Diao har tolkat Frödings dikter på senare år.

– Kanske har det gått så pass lång tid, att det har kommit en ny generation, som inte behöver bocka och niga så mycket inför materialet.

Och så sjunger Anna upp för Karlfeldtkännaren Gun-Britt Berggren.

– Det är strålande, tycker hon. Ingen har som Anna varit så lyhörd över vad som finns i dikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.