Foto: Gunilla Wikström/SVT

Blev mobbad i skolan – nu vill hon minska utanförskapet

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett utbildningsprojekt i grundskolor i Leksand, Rättvik och Furudal om hur man kan minska utanförskap. Både elever, vårdnadshavare och lärare är inblandade.

Mary Juusela är en social entreprenör, författare och medmänniska som brinner för att bygga broar mellan människor genom kunskap i tolerans och sociala förmågor.

2015 grundande hon utbildningsföretaget Lika Olika som idag har sex anställda och arbetar utifrån Lika Olika-metoden i Sverige, på Åland och i Finland.

– Jag blev mobbad för att jag hade en annan hudfärg. Jag kallades för både ful och äcklig, berättar Mary som är adopterad från Indien.

Våga vara en bättre medmänniska

Hon vill belysa vikten av att våga vara en bra medmänniska och att alla är lika värda oavsett bakgrund.

Föredraget handlar mycket om de små sakerna, mikromobbning – nedlåtande kommentarer, suckar, favorisering och skitsnack bakom ryggen.

– Allt hon säger är ju bra. Man är väl så pass mogen så man lär väl förstå att man ska ta hand om andra, säger eleven Axel Aronsson.

– Bara man tar åt sig vad som sägs så tror jag faktiskt att man kan göra det bättre, säger Elin Lundqvist som också varit med och lyssnat på Mary.

I klippet ovan ger Mary tre tips på hur vi alla kan bli bättre medmänniskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.