Rättvikskvinna kan ta över SD-plats i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Anna Hagwall från Rättvik kan komma att ta plats i riksdagen om Erik Almqvist avgår.

Det är den senaste tidens skandaler med avhopp inom Sverigedemokraterna som nu gör att nya personer måste in i riksdagen.

Om Erik Almqvist följer partiledaren Jimmy Åkessons uppmaning om att avgå, blir Anna Hagwall aktuell som ny riksdagsledamot.

– Jag har varit i kontakt med partiledningen. Jag har inte fått någon rak fråga, men vi håller kontakt och nästa vecka ska jag träffa riksdagsgruppen så får vi se vad vi kommer fram till. Jag kommer säga ja om jag blir tillfrågad, säger Anna Hagwall till SVT Nyheter.

Petades ur partistyrelsen

Hagwall är en omstridd person inom partiet. Trots att hon så sent som 2009 var partiets andre vice ordförande, placerades hon först på 24:e plats på SD:s riksdagslista 2010. Hon petades då ur partistyrelsen och när sedan SD-kvinnor bildades, stängdes hon ute helt.

Vad var det som hände?

– Jag vet inte riktigt. Men jag kanske inte var tillräckligt engagerad i rätt frågor. Det kom andra krafter som var bättre och då blev det så att de tog över min plats. Men jag har inte vänt partiet ryggen, jag är lika engagerad fast på ett annat sätt, säger Anna Hagwall.

Den senaste tidens turbulens tror Anna Hagwall har lett till att en del potentiella väljare har skrämts bort. Men det är inget som oroar henne.

– Vi kommer bli trovärdiga. Vi samlar oss igen, fokuserar på bra saker och försöker undvika de här problemen som uppstått nu som alla känner till, säger hon.

Se hela intervjun ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet