Blir det som arrangörerna har tänkt så kommer värdselitåkare synas i spåren under Dansbandsveckan. Foto: TT, SVT

Hoppas få världseliten till nytt lopp under Dansbandsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson, Johannes Kläbo och Lasse Stefanz skulle alla kunna komma till start under Dansbandsveckan i mitten av juli, om allt går i lås kring det nya sprintlopp som nu planeras för fullt.
– Tanken är att vi ska bjuda in världseliten, säger projektledaren Richard Nilsson.

SVT Nyheter Dalarna kan nu avslöja att arbetet för att göra sprinttävlingen möjlig är i full gång. Tusentals kubikmeter snö ska sparas, sponsorer ska säkras och världens bästa skidåkare ska bjudas in.

– Inget är officiellt ännu men vi har bestämt att vi ska ha en skidtävling. Vi ska ha ett möte tidigt i maj för att reda ut allt, säger Richard Nilsson.

Sprint i klassisk stil

Tanken är att en bana på 300 meter ska läggas i centrala Malung. Åkarna kör sedan tre varv i ett sprintlopp i klassisk stil.

– Vi har spånat på det här i flera omgångar och det fanns ju en tävling förr i Malung på midsommar under tidigt 90-tal. Då var det väldigt uppskattat så varför inte ha en tävling nu när man kunde förut?

Arbetet med att spara snö har påbörjats men det är många timmar kvar innan tillräckligt är ihopsamlat och ordentligt täckt.

”Kan bli ett dragplåster”

För Dansbandsveckan är en skidtävling ett sätt att locka ännu mer folk till Malung. Lars Bälter är marknadsansvarig för folkfesten:

– Om det här blir av skulle det självklart vara helt fantastiskt och ännu ett sätt att sätta Malung och Dansbandsveckan på kartan. Jag tror att det kan innebära tusentals fler besökare, säger han,

– Är det en fin sommardag kan det ju vara så att den skidintresserade stannar för kvällen och upptäcker Dansbandsveckan också, tävlingen kan bli ett dragplåster på så sätt.

Kan bli början på en tradition

Om allt går i lås hoppas Richard Nilsson att tävlingen kan bli ett återkommande inslag.

– Jag tror att dansbandspubliken är skidintresserade.

Finns det några dansare bland skidåkarna då?

– Det har jag inget bra svar på. Vill man gå så kan man, det ska ju vara under bekväma former, säger Richard Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dansbandsveckan

Mer i ämnet