Ellen Andreason från Naturskyddsföreningen i Falun tipsar om hur du kan hjälpa igelkottarna att överleva vintern. Foto: Privat/Charlotte Pettersson, SVT

Antalet igelkottar minskar – så kan du hjälpa dem överleva vintern

Uppdaterad
Publicerad

Igelkotten har minskat kraftigt i antal och blev tidigare i år rödlistad. Nu när det är dags att höststäda trädgården kan du hjälpa den att överleva vintern.

Igelkotten har troligtvis funnits i mer än 30 miljoner år.

Men den har minskat kraftigt  i antal och kom tidigare i år med på Artdatabankens rödlista. Stammen har gått från livskraftig till nära hotad.

– Det är jättetråkigt, jag vill att mina barn och barnbarn också ska få träffa en igelkott, säger Ellen Andreason på Naturskyddsföreningen i Falun.

Igelkottar går i dvala under vintern och när det nu är dags att höststäda i trädgården så finns det saker du kan göra för att hjälpa dem att  överleva i  vintern.  Se vad i klippet.

Fakta om igelkotten

• Igelkotten är fridlyst vilket innebär att man inte får flytta den och enligt lagen räknas det som ”jakt”.

• Igelkotten äter det mesta av olika slags djur i lämplig storlek som sniglar, daggmaskar, skalbaggar och andra insekter, små grodor, ödlor och ungar av sorkar och möss. Den äter även kadaver samt vegetabilier som bär, ollon och svampar. Även ormar dödas och äts.

• Det är ännu oklart varför de minskar i antal. En teori är att grävlingarna, som är ett av få djur som äter igelkott, har gynnats av milda vintrar.

Källa: Artdatabanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.