Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsmiljöinspektören svarar på tre frågor om hur Arbetsmiljöverket inspekterar skolor. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Hot och våld mot lärare har fördubblats på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna om hot och våld mot lärare har nästan fördubblats på tio år. Arbetsmiljöverket genomför nu inspektioner på skolor runt om i landet för att förebygga att det sker.

– Det är mer hot och våld i samhället och då blir det tyvärr även det i skolan, säger arbetsmiljöinspektören Anders Åkerlund.

Hot och våld mot lärare kan bestå i allt från en hotfull kommentar till skolattacker med dödligt våld.

I Dalarna anmäldes 32 allvarliga händelser om hot och våld mot lärare förra året till Arbetsmiljöverket. I hela landet anmäldes 858 allvarliga händelser, det är nästan en fördubbling mot 2013 då 444 ärenden anmäldes.

Inspektioner på skolor

Under våren inledde Arbetsmiljöverket inspektioner av grund- och gymnasieskolor där fokus ligger på skolornas förebyggande arbete mot våld och hot i skolan. De besöker både kommunala och privata grund- och gymnasieskolor.

– Vi vill säkerställa att det blir en säker arbetsmiljö för arbetstagarna, det vill säga lärarna, och minimera riskerna för hot och våld, säger Anders Åkerlund som är arbetsmiljöinspektör.

Inspektionerna kommer att pågå fram till sommaren. Om skolorna har brister får de tre månader på sig att åtgärda och därefter blir det en uppföljning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.