Foto: Arkiv, SVT/TT

Hotade med vapen och högg med yxa i Mora – fyra personer åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män åtalas nu efter att under hösten 2018 ha hotat flera personer med ett vapen som såg ut som ett automatvapen, huggit med en yxa i ytterdörren och krossat tre fönster på ett hus i Mora kommun.

Det var i september 2018 som fyra man ska ha kommit med en bil till en fastighet i Mora kommun. Där ska de, medan åtminstone en av dem var maskerad med rånarluva, ha siktat med en soft air gun som sett ut som ett riktigt automatvapen mot flera personer. Männen ska också, enligt åtalet, vid samma tillfälle ha huggit en yxa i ytterdörren till ett hus, krossat tre rutor på fastigheten och sedan slagit sönder rutan på en bil som fanns på gården.

De ska också ha sprungit mot en av personerna som fanns på platsen med yxan höjd.

De fyra männen som är i 25-45-årsåldern åtalas nu vid Mora tingsrätt för grovt olaga hot, olaga hot och skadegörelse.

Hotade att skära halsen av en person

En av de fyra männen, som är i 45-årsåldern, åtalas också för flera andra brott. Bland annat åtalas han för hot mot tjänsteman då han ska ha uttalat hot mot en polis och även för ett grovt olaga hot under 2016 där han ska ha hållit en kniv mot en persons ansikte och hotat med att skära halsen av personen.

En av de andra männen åtalas också för trafikbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.