Hovrätten skärper fängelsestraffen

Uppdaterad
Publicerad

Dom tre män som åtalats för rånet får sina domar skärpta av Svea Hovrätt.

Den man som i tingsrätten dömdes till fängelse i 3 år och 7 månader döms nu till fängelse i 4 år, mannen som dömdes till fängelse i 3 år och 4 månader i tingsrätten får sitt straff höjt till 3 år och 10 månader och den man som fick en fängelsedom på 2 år och 4 månader av tingsrätten döms till 2 år och 8 månader av hovrätten.

Beväpnade med automatvapen

Det var den 14 februari i år som Svärdsjö Ur & Guld rånades av tre maskerade män. Vittnen har berättat att en av männen bar på ett automatvapen och att dom andra två var beväpnade med varsin kofot när dom kom in i butiken.

Dalarna – Svärdsjörån

Tvingades ner på golvet

Affärsägaren och dom tre kunder som fanns i butiken berodrades att lägga sig ner på golvet. Rånarna började länsa butiken på varor, dom krossade också flera montrar. Affärsägaren och en av kunderna hade, enligt tingsrättens dom, vapnet riktat mot sig under i stort sett hela rånet.

En ensam polis fanns i Svärdsjö i ett annat ärende när hon hörde på polisradion att man larmade ut om rånet.

Rammade polisbilen

Hon tog polisbilen och åkte till butiken. När rånarna lämnade platsen körde dom på polisbilen innan dom åkte vidare. Polisen, som då satt i bilen klarade sig utan fysiska skador.

Samma kväll greps några personer i en bil utanför Bjursås. Dom misstänktes vara rånarna, men det visade sig vara fel.

Alla tre nekade

Den 24 april anhölls tre andra män som Falu tingsrätt  juli dömde till fängelsestraff för rånet. Alla tre nekade till brottet och överklagade sina domar till Svea hovrätt.

Bytet vid rånet mot Svärdsjö Ur & Guld  blev smycken för drygt 493 000 kronor och 3 800 kronor i kontanter. En stor del av smyckena hittades senare när polisen gjorde husrannsakan hemma hos en av dom som senare dömdes av tingsrätten för rånet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Svärdsjörån

Mer i ämnet