Hudiksvall – Gåtan om ”rysstugan” ska få svar

Uppdaterad
Publicerad

I Hudiksvall finns det en liten gul stuga som kallas för ”rysstugan”. Historierna är många om vad stugan har använts till. Det sägs även att stugan kan vara från tidigt 1700-tal, men det är ännu inte klarlagt.

Under historiens lopp har flera bränder härjat i Hudiksvall. Den mest omfattande av alla bränder anlades 1721 av ryssar. Enligt uppgift så var den så kallade rysstugan och kyrkan de enda byggnader i dåvarande Hudiksvall, som klarade sig undan branden. Efter den branden kan rysstugan ha fått sitt namn.

Proverna analyseras i Tyskland

Nu ska gåtan om rystugan ursprung få säkrare svar. En så kallad dendro-kronologisk datering ska genomföras för att fastställa när stugan byggdes. Man ska nämligen borra i timret och kontrollera årsringarna för att ta reda på hur gammal den är. De proverna ska sedan skickas till Tyskland för en speciell analys. Analysmetoden är mycket pålitlig och svaren väntas vara klara i mitten av april.

Förälskelse räddade stugan

Enligt en gammal legend ska det finnas en gammal silverskatt gömd inne i rysstugan. Enligt en annan historia bodde en äldre dam i stugan tillsammans med en dotter. En kapten på ett av galärskeppen blev förälskad i dottern och lovade att skona deras hus om han fick gifta sig med henne. Den äldre damen gick med på det och därmed skonades rysstugan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.