Hundarnas uppdrag – att förbättra äldres hälsa

Publicerad

Hundarna Mega och Maja i Ljusne i Hälsingland har ett viktigt uppdrag – att få de äldre på ett demensboende att må bättre.

Boendet får ofta besök av Mia Bergstedt och de två så kallade vårdhundarna.

–Att vara vårdhund innebär att hunden används för att stimulera olika saker som man vill träna på, berättar Mia Bergstedt.

Vårdhundar kan användas inom flera olika verksamheter för att stärka människor. Mia Bergstedt jobbar inte bara med människor inom äldreomsorgen utan även inom socialpsykiatrin.

Det som krävs är att hunden är mentalt stabil, social och har lätt för att ta kontakt med nya människor.

Under tio veckor har Mia och hennes vårdhundar besökt demensavdelningen på äldreboendet Björkbacka för att aktivera de boende.

–Det kan innebära att man tränar kommunikation tillsammans med hunden eller att man jobbar med minnesövningar. Det kan också handla om att den äldre behöver träna motorik eller helt enkelt förändra en sinnesstämning av oro och ångest.

Vad är det då som gör att hundar kan få oss människor att må så mycket bättre?

–Om jag till exempel är dement och har levt ett liv med djur så har jag haft relationer som i och med vårdhundarna startar saker i mig. Det finns minnen som påminner mig om känslan av att vara nära ett djur. Det kommer känslor som glädje, spontanitet, trygghet och kärlek.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer