Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Flisan kan hjälpa till i skolan i videon. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Hunden Flisan ska bli pedagoghund i Orsa

Publicerad

Hunden Flisan är just nu under utbildning på Kyrkbyns skola i Orsa. Tanken att hon ska kunna hjälpa elever till bland annat ökad skolnärvaron och bättre läsförståelse.

– Hon bidrar med ett lugn som gör att eleverna mår bra av henne, säger Randi Claussen som är pedagog och Flisans hundförare.

Hunden Flisan är 4,5 år och gör nu de sista praktiktimmarna på sin utbildning till att bli pedagoghund. Hon kommer att vara färdig i början av nästa år.

Flisan kommer till exempel att kunna bidra med motivation genom att vara sällskap till och från skolan för elever som är hemmasittare. Hon kommer också att kunna hjälpa till med olika läs- och matteuppgifter.

– Kommunen har vågat testa det här och det är jag väldigt tacksam för, säger Randi Claussen.

Ökat intresse för skolhundar

Just nu pågår en forskningsstudie om hundunderstödda insatser för elever med problematisk skolfrånvaro på Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det finns ett ökat intresse för skolhundar då allt fler rektorer och specialpedagoger efterfrågar det, säger Lena Lidfors som är forskare i etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Vill jobba med elever från Orsa kommun

Att vara pedagoghund kräver mycket fokus av Flisan vilket gör att hon kan jobba i ungefär två timmar i taget med eleverna.

– Tanken är att jag ska jobba med elever från hela kommunen och min förhoppning är att jag ska kunna göra det på heltid, säger Randi Claussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.