Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag fick ingen kontakt med honom” – hör om när hunden Tyson, som blev inlagd på infektionskliniken i Strömsholm för kennelhosta. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Kennelhosta stängde hundrastgård i Avesta – Tyson blev allvarligt sjuk

Publicerad

Hundrastgården i Avesta höll stängt i nära tre veckor under sommaren på grund av kennelhosta. En av de drabbade var hunden Tyson, som var sjuk i nästan tre månader.

Kennelhosta är en vanlig sjukdom som drabbar hundar och är väldigt smittsam. Både Emmas och Daniels hundar är vaccinerade – men de blev ändå sjuka.

– Man tror ju att om han har fått vaccin så ska han vara 100% skyddad, säger Daniel Nogueira.

Vaccin ingen garanti

Men vaccin är inte någon garanti för att hunden ska slippa kennelhosta.

– Om hunden får symptom ska man kontakta veterinär, säger Maja Öhman Nyberg som arbetar som veterinär.

Sjuk i tre månader

Trots att Daniels hund Tyson var vaccinerad blev han så dålig att han var tvungen att läggas in på Strömsholms infektionsklinik. Där konstaterades lunginflammation, feber och vätskebrist. Tyson var sjuk i nästan tre månader.

– Han var ganska slö, så det blev bara korta promenader i trädgården, säger Daniel Nogueira som är husse till Tyson.

Idag mår Tyson bra.

Även Emma Hellströms tre hundar drabbades av kennelhosta efter ett besök på hundrastgården i Avesta. I klippet nedan hör du mer om hur hennes hundar drabbades.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunden Sture och valparna Astrid och Elsa fick kennelhosta efer att ha varit i hundparken i Avesta. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Kennelhosta

Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för en självläkande, övergående hosta hos hund orsakad av virus och/eller bakterien Bordetella bronchiseptica. Typiska symtom är plötsliga hostattacker. Hundarna kan hosta så att de får kväljningar och hostar upp vitt slem. Ofta har hunden också en kort febertopp när host-perioden börjar. 

Källa: SVA Statens veterinärmedicinska anstalt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.