Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsmakten skickar nu hundekipage till Turkiet. Hur viktiga är sökhundar i katastrofer? Hör hundinstruktören berätta i klippet, och se när hon övar med sin hund. Foto: Niko Ago/SVT

Så går det till när en sökhund arbetar i rasmassor

Uppdaterad
Publicerad

Efter förfrågan från Turkiet så har nu Sverige skickat räddningspersonal till det jordbävningsdrabbade landet.

– Vi är stolta över att MSB och Försvarsmaktens samarbete gjort att de kunnat svara upp snabbt efter att denna förfrågan inkommit från Turkiet, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

Under torsdagen lyfte Försvarsmaktens plan med 40 personer från Försvarsmakten och en handfull från MSB. Däribland sjukvårdsteam, sökteam och fyra sökhundsekipage från Försvarsmakten som ska delta i räddningsarbetet.

– Vi skickar bland annat hundar som är tränade att med nosen som sensor hitta människor, och personal som är utbildade att söka efter och rädda individer i demolerade byggnader och farliga rasmassor, säger Carl-Johan Edström, chef för Försvarsmaktens operationsledning, i ett pressmeddelande.

Så arbetar sökhundarna

Efter de jordskalv som drabbat både Turkiet och Syrien är tränade sökhundar ett av de viktigaste verktygen i sökandet efter överlevande.

Margareta Carlson från Rankhyttan i Dalarna är hundinstruktör och har på uppdrag av MSB tidigare deltagit i flera internationella räddningsuppdrag. Hon äger i dag en hund som är under utbildning.

– Att rädda liv med sin hund är den största upplevelsen för en människa som jobbar med räddningsarbete, säger hon.

Så går det till när en sökhund arbetar i rasmassor – hundinstruktören Margareta från Rankhyttan visar i klippet ovanför.

Bland annat skickades specialsökgrupper med hundar för att leta efter människor i rasmassorna. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.