Hundratals ton fjällsopor felsorterade

Uppdaterad
Publicerad

Ett omfattande slarv med sopsorteringen har avslöjats bland restaurangföretagen i Sälenfjällen.
I dag ligger hundratals ton felsorterade sopor lagrade som helt enkelt inte går att elda upp.
– Det här borde företagen kunna bättre, säger Björn Sjögren, vd för det kommunala avfallsbolaget Vamas.

Det finns i dag ett enormt berg av sopor från företagen i Sälen lagrade vid sopförbränningsanläggningen i Mora. Normalt skulle avfallet har bränts där men istället har ett omfattande slarv med sorteringen avslöjats.

Det handlar om flera hundra ton sopor, främst från restauranger i Sälenfjällen, som inte går att elda upp.

Högt ansedda restauranger

Sälenfjällen är krogtätast i Dalarna och har flera högt ansedda restauranger. Chefen för Destination Sälenfjällen Anders Bjernulf bekräftar att det har varit problem.

– Vi har glas, metall och matrester i det brännbara avfallet och nu ska restaurangföretagen och Vamas jobba med det här tillsammans, säger Anders Bjernulf.

Dyra transporter väntar

Det är oklart vad som ska hända med sopberget i Mora. En del har gått att elda efter att det torkat ihop lite under lagringen men annars väntar dyra transporter till större anläggningar söderöver eller kostsam sortering på plats.

Bolaget som tar emot soporna har i dag krävt flera miljoner kronor i ett slags skadestånd för felsorteringen i Sälenfällen. Parterna har ännu inte kunnat enas om hur stor ersättningen ska bli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.