Ledningen har inte tagit tillräckligt ansvar för att säkerställa trygghet, säkerhet och god kvalitet för ungdomarna. Foto: Tomas Oneborg / TT

HVB-hem i Borlänge inte tryggt för ungdomarna

Uppdaterad
Publicerad

Ett boende för unga och barn i Borlänge får nu kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Granskningen visar på återkommande allvarliga incidenter och boendet anses inte klara av att ge en trygg och säker vård.

IVO:s inspektion har utgått från fem ungdomars akter från slutet av januari till slutet av mars. Enligt rapporten har det förekommit ett stort antal incidenter på HVB-hemmet.

Våld, skadegörelse och stöld

Det handlar om hot, kränkningar och våld mellan ungdomar – och mellan ungdomarna och personal. HVB-hemmet har också utsatts för en hel del skadegörelse. Ungdomarna har slagit sönder fönsterrutor, rökt inomhus, tömt brandsläckare och satt igen handfat så att det orsakat vattenskador. De uppges också ha brutit sig in i varandras rum för att stjäla. Enligt rapporten har det inte heller varit ovanligt att man avvikit från boendet.

Vid en av incidenterna som beskrivs i rapporten ska två personer stulit bilnycklar och sedan kört in bilen genom ett staket och in i en stubbe. Samma dag tände man även eld på handdukar, kuddar och kläder som burits ut.

”Inte tryggt och säkert”

IVO konstaterar att hemmet inte är tryggt och säkert, men tillägger att förutsättningarna är bättre nu eftersom de flesta av de då inskriva ungdomarna flyttat. IVO anser dock att det fortfarande finns allvarliga brister.

Enligt granskningen har ledningen inte tagit tillräckligt ansvar för att säkerställa trygghet, säkerhet och god kvalitet för ungdomarna. IVO skriver att det ”borde ha varit uppenbart för ledningen att situationen med de återkommande allvarliga incidenterna gått överstyr”.

IVO konstaterar att det är mycket anmärkningsvärt att hemmet trots flera incidenter under kort tid ansett det lämpligt att ta emot nya ungdomar.

Ifrågasätter kunskap

HVB-hemmet har sedan händelserna gjort en åtgärdsplan men IVO anser inte att åtgärderna är tillräckliga. Myndigheten anser bedömningarna av incidenterna varit godtyckliga och ställer sig därför frågande till vilka kunskaper personalen har i att bedöma allvarligheten i en incident och sannolikheten att det ska inträffa igen.

HVB-hemmet får nu till 11 augusti på sig att säkerställa att ungdomarna får en trygg miljö och vård av bra kvalitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.