Nya Byn, som nu bytt namn till Krylbostäder AB, har enligt Hyresgästföreningen krävt för höga hyror av sina hyresgäster. Foto: Niklas Hagman

Hyresgästföreningen kräver KrylBostäder AB på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen kräver nu att KrylBostäder AB i Avesta ska betala tillbaka 1,3 miljoner kronor till sina hyresgäster. Enligt föreningen handlar det om otillåtna hyreshöjningar som berör 90 hyresgäster.

Det var efter att KrylBostäder AB (tidigare Nya Byn AB) aviserat högre hyror utan att förhandla med föreningen, som Hyresgästföreningen bestämde sig för att lämna in ett formellt krav till Hyresnämnden.

– Vi anser att KrylBostäder AB inte haft rätt till det här eftersom de inte förhandlat med oss. Och då rör det sig om avtalsbrott, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region Mitt.

Diskussioner har inte gett resultat

Diskussioner med KrylBostäder har pågått lite drygt ett år och har varit konstruktiva, om än haltande, menar Marcus Kjellin.

– Kontakten med bolaget har varit väldigt ojämn, och det har periodvis varit svårt att komma i kontakt med dem. Så vi känner att även om förhandlingsdiskussionerna har gått framåt, så går det för långsamt, säger Kjellin.

Hyresgästföreningen har varit angelägna om att komma fram till en lösning om bland annat hyror och det stora underhållsbehov som många hyresgäster vittnat om.

Parterna har fortfarande inte kommit överens, och medlemmarnas intressen måste gå i första hand, menar Marcus Kjellin om varför de går vidare i ärendet när det gått ett år utan något resultat.

Beredda att fortsätta samtal

– Men vi har också klargjort att vi är beredda att fortsätta samtalen med KrylBostäder parallellt om det fortsätter i samma konstruktiva anda, som det gjort tidigare. Om vi når en uppgörelse finns alltid möjligheten att återkalla kravet från Hyresnämnden, säger Marcus Kjellin.

Vill inte uttala sig

SVT Nyheter Dalarna har varit i kontakt med KrylBostäders advokat, Tomas Jäderlund, som deltagit i samtalen men han vill inte uttala sig i ärendet.

-Jag diskuterar inte specifika ärenden av naturliga skäl men jag känner inte till någon ansökan till Hyresnämnden, förrän nu. Jag ska höra av mig till klienten, säger han.

Christian Kirkman-Möller, VD för KrylBostäder AB, har i dagsläget inte gått att nå.

LÄS MER: Fastighetsbolaget Nya Byn i Krylbo anmäls till hyresnämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.