Det missade röntgensvaret innebar att patienten gick 18 månader med misstänkt cancer utan att behandlas för det. Foto: SVT

Hyrläkare missade röntgensvar – patients cancer upptäcktes 18 månader senare

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna gör en lex Maria-anmälan efter att en patient i 75-årsåldern gått ett och ett halvt år med misstänkt cancer i onödan.

När patienten sökte vård för svullna ben visade en röntgenundersökning på en förändring i ena lungan och skiktröntgen beställdes. Planen var att det röntgensvaret skulle följas upp vid patientens nästa läkarbesök.

Missade röntgensvar

Men hyrläkaren som då tog emot patienten missade att ett röntgensvar kommit och patienten fick aldrig någon uppföljning på den misstänka cancern. Först ett och ett halvt år senare, då en ny skiktröntgen gjorts av andra anledningar, uppmärksammades förändringen och patienten remitterades till lungkliniken.

Region Dalarna har lex Maria-anmält händelsen och en ny rutin, där en fast anställd läkare regelbundet kontrollerar att alla röntgensvar är hanterade, har införts, enligt ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.