Läkaren Mattias Eld, här med patienten Elzbieta Hansson, menar att systemet med hyrläkare bidrar till en mer jämlik vård. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT

Hyrläkaren Mattias i Hedemora: ”Ojämlik vård utan bemanningspersonal”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Eld är specialist i allmänmedicin och jobbar som hyrläkare i Hedemora.

Han tror inte att regionerna kommer att uppnå sitt mål att sluta använda hyrläkare på sikt, trots att kostnaderna för bemanningspersonal nu gått ned.

– Nej, det är svårt att rekrytera läkare till landsbygden.  

Han hävdar att vården skulle bli ojämlik geografiskt utan hyrläkare.  

Region Dalarna

– Läkarna vill gärna bo i storstadsregionerna. De vill inte flytta hit helt enkelt. Då måste man lösa bemanningen på nåt sätt.

”Grunden i vår bemanning”

Just nu jobbar Mattias Eld på vårdcentralen i Hedemora. Där finns utrymme för sex distriktsläkare. I dagsläget är 1,2 tillsvidareanställda. För att kunna ta emot sina 10 000 patienter hyr verksamhetschefen Anna Klara Levin in stafettläkare.   

– För oss är de jätteviktiga. De är grunden i vår bemanning, förklarar hon. 

Även om Anna Klara Levin ser möjligheter att förändra arbetssättet och minska användningen av inhyrd personal, har också hon svårt att se hyrläkaranvändningen upphöra inom de närmaste tio åren på en ort som Hedemora. Hon tror att det krävs en långsiktig plan.

Tror på ökat behov

Regionerna ser Mattias Eld är inte orolig över att efterfrågan på hans tjänster inom bemanningssektorn ska minska.  

– Nej, den kommer att öka efter covid, så jag är inte det minsta orolig. Det uppstår en vårdskuld nu så vi kommer att få jättemycket att göra.  

I klippet hör du Mattias Eld berätta mer om vad han tror om behovet av hyrläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet