I helgen invigs Experium – Vågad satsning i Sälenfjällen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen invigs jätteanläggningen Experium i Sälenfjällen. Det är den skandinaviska fjällvärldens hittills största enskilda satsning med bland annat ett påkostat upplevelsebad.

Planeringen och bygget av Experium vid skidanläggningen Lindvallen i Sälen har pågått i nästan två år. Under luciahelgen invigs bygget.

Det är en satsning på 360 miljoner kronor som gör att den till en av den skandinaviska fjällvärldens största enskilda satsningar hittills.

Det finns flera spektakulära attraktioner. Bland annat Sveriges första konstgjorda surfvåg.

– Det här ska ses som ett komplement till den fina skidåkning som finns här i Sälen. Vi vill samla alla andra upplevelser för hela familjen på ett ställe, säger Henrik Linusson.

Bland mycket annat finns åtta restauranger, barer och butiker, 400 kvadratmeter lekland, bowling, 3d-biograf, SPA och ett stort upplevelsebad.

Men smakar det så kostar det. Experium får Sveriges särklassigt dyraste entréavgifter. Det blir dubbelt så dyrt att komma in, jämfört med liknande anläggningar i Sverige.

– Men man måste se vad vi har att erbjuda också, säger Experiums vd Henrik Linusson.

I Sälen blir det i flera fall dubbelt så dyrt, 150 kronor för ungdomar att besöka anläggningen en dag och 195 kronor för en vuxen.

Entréerna vid andra ledande upplevelsebad i Sverige, som Gustavsvik i Örebro, Sydpoolen i Södertälje och Aqua Nova i Borlänge, ligger på mellan 70 och 100 kronor för ungdomar och mellan 100 och 120 kronor för vuxna. Och vid Experium blir det dessutom en extra avgift på 120 kronor om man vill besöka bastuvärlden.

– Vi är några tior dyrare men då måste man också se vad vi har att erbjuda, säger Henrik Linusson. Jämför man så tycker jag att vi ligger rätt i pris.

Gäster som löser liftkort vid Skistars anläggningar får rabatt vid entrén till Experium. Dessutom kommer boende i Malung-Sälens kommun att erbjudas ett årskort till rabatterat pris.

Experium kommer att ge 100 nya jobb under vintersäsongen, men det blir 40 åretruntjobb för anläggningen ska vara öppen också både vår, sommar och höst.

– Det är ju främst för att komplettera skidåkningen men det ska bli en åretruntanläggning som ska locka hela året. Det blir ett fint komplement till alla andra aktiviteter här på fjället, säger Henrik Linusson.

Patrik Qvicker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.