Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag mår alltid bra när jag spelar fotboll” – Emmanuel är en av killarna i projektet som pratar öppet om psykisk ohälsa. Foto: Niko Ago/SVT

Unga killar pratar öppet om psykisk ohälsa i projektet ”Hur mår du?”

Publicerad

I samarbete med Röda Korset Sverige har unga killar med utländsk bakgrund i Hedemora spelat in korta filmer där de pratar öppet om psykisk ohälsa, och om hur fotbollen har hjälpt dem att må bättre. Filmerna hade premiär i Hedemora tidigare i veckan.

De senaste åren har frågan om psykisk ohälsa bland unga fått allt större uppmärksamhet i Sverige. I synnerhet unga killar med utländsk bakgrund har visat sig vara en grupp som ofta hamnar utanför det traditionella samtalet om mental hälsa.

”Normen är att en kille ska vara tuff”

Därför har Röda Korset Sverige tagit ett initiativ till projektet ”Hur mår du?” som syftar till att belysa ungdomarnas upplevelser och behov.

– Jag är en kille och normen är att en kille ska vara tuff, men det är verkligen inte så. Jag har mått väldigt dåligt under perioder men fotbollen har hjälpt mig enormt mycket att må bättre, säger Emmanuel, en av deltagarna i projektet.

Projektet ”Hur mår du?” ger unga killar med utländsk bakgrund en plattform där de kan dela sina berättelser om psykisk ohälsa.

Bryta stigmat

Enligt Sara Hedrenius, krisexpert på Röda Korset Sverige är målet att bryta stigmat kring killarnas psykiska ohälsa och främja en mer inkluderande och förstående dialog.

Genom att visa upp förebilder, som vågar prata öppet om sina problem, hoppas man kunna minska skammen och uppmuntra fler att söka hjälp.

I videon berättar Emmanuel hur fotbollen och gemenskapen hjälpte honom att må bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.