Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Olikheter i grundvärderingarna” – hör politikerna om hur Smedjebackens väljare ska bestämma vem de ska rösta på Foto: Audrey Erath/SVT

I Smedjebacken är politikerna överens – kommunalrådet: ”En medveten strategi”

Publicerad
Val 2022

I kommunvalet i Smedjebacken finns det, än så länge, ingen stor valfråga som delar partierna. Här råder istället, sedan åtta år tillbaka, överenskommelser över partigränserna, där även oppositionen får igenom sina förslag. Det ger förvisso en konfliktfri tillvaro och att mycket blir gjort, men frågan är hur tydlig partiernas politik blir för väljarna när alla är överens?

Den senaste mandatperioden har Socialdemokraterna, som kommunens största parti, samregerat med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men man har även fått stöd av oppositionen i flera frågor och släppt fram deras förslag.

– Om man får raljera lite så har vi ju en moderat socialdemokratisk ledning. Man är inte så vänsterröd som i andra kommuner och då blir det ju mindre konfliktytor, säger Lotta Gunnarsson (M), oppositionsråd.

”Medveten strategi”

Kommunalrådet Fredrik Rönning (S) menar å sin sida att det är lätt att komma överens när Moderaterna i Smedjebacken inte drivit klassiska moderata frågor som sänkt kommunalskatt och privatisering av välfärden. För partiet är det en ”medveten strategi” att föra dialog med oppositionen, trots det starka stöd på 48,83 procent som de fick i valet 2018.

– Det är en del av vårt politiska program att hitta breda överenskommelser. Breda i den mening att vi får med oss många politiska partier, men också att vi får en förankring och har en dialog med företag, föreningsliv och medborgare. Den bredden ger mer utvecklingskraft i kommunen, säger Fredrik Rönning (S).

I klippet: ”Är ju olikheter i de politiska grundvärderingarna” – politikerna om hur Smedjebackens väljare ska bestämma vem de ska rösta på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Smedjebacken

Mer i ämnet