ICA slänger tonvis med kött efter temperaturförändring på lagret i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kilo kött står på pallar i Borlänge och väntar på att förstöras, köras iväg och slängas. Allt på grund av att temperaturen på lagret höjts ett par grader under natten mot måndagen.

– Vi kan inte göra några undantag, säger Ola Fernvall, presschef på Ica Gruppen AB.

I filmklippet här ovan syns hur en del av köttet lastats om till pallar, redo att köras iväg och slängas. Mat till ett värde av miljontals kronor.

– Jag vet att det var problem med temperaturen igår och att de har kasserat en del färskvaror, säger presschefen Ola Fernvall när SVT pratar med honom på måndagskvällen.

Enligt uppgifter till SVT rör det sig totalt om cirka 300 pallar kött som nu ska destrueras och köras till en avfallsanläggning i Linköping. Samma källa uppger att temperaturen på lagret steg två grader under natten. Från fyra grader till sex.

Går det inte att kontrollera köttet för att se om det tagit skada av temperaturförändringen?

– Nej, det är ju ett regelverk som är väldigt strikt och oflexibelt. Kylkedjan måste vara obruten och det gör man inte undantag från.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.