Icke akuta operationer skjuts på framtiden – så prioriterar sjukvården just nu

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna ser nu över hur sjukvården ska prioriteras den kommande tiden. Bland annat ställs alla operationer som inte är akuta in.

Sofia Jarl (C), regionråd, berättar att de planerar utifrån flera nivåer och att sjukvården prioriterar vård för de mest akuta.

– Man ser över fördelningen utifrån det man behöver prioritera. En reducerad verksamhet som gör att man prioriterar de mest akuta, som till

Coronaviruset i Dalarna
Sofia Jarl (C), regionråd. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

exempel cancerpatienter, personer som drabbas av hjärtinfarkt, njursvikt och av Covid-19 som riskerar att utvecklas till svåra sjukdomstillstånd. Här måste vi ha en förändrad kapacitet och inriktning på sjukvården. Det ska inte vara problem med intensivvårdsplatser, säger hon.

Förebyggande sjukvård som mammografi, icke akut tandvård och icke tidskritiska operationer skjuts därmed på framtiden.

I klippet berättar hälso- och sjukvårdsdirektör Lotta Olmarker Ingler om hur sjukvården prioriteras – ”Vi planerar för att det finns en risk att det blir värre”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet