Foto: Anders Hansson/SVT

Idag blev vi 10 miljoner svenskar

Publicerad

Idag sprängdes den magiska gränsen och vi är nu 10 miljoner invånare i Sverige. Vi skickade ut vår reporter för att leta efter den tio-miljonte svensken.

Alla på stan verkar veta att vi blivit 10 miljoner svenskar, men ingen vet vem den 10-miljonte kan vara när vi frågar oss fram.

– Jag har aldrig hört något sådant om vem det kan vara inte, säger Sixten Sjöblom på omisskännlig finlandssvenska. Det kan vara någon Falubo! säger han sen men vem vet han inte.

– Vem kan det vara? frågar jag en kvinna med vacker, färggrann sjal.

– Jag vet inte, säger Ashwak Hassa och brister ut i ett leende. Kanske någon från Somalia?

Vi stannar en man på cykel. Tommy Jernberg heter han.

– Vi vet ju inte vem det kan vara, säger Tommy. Det kan vara vem som helst, eller hur? säger han och cyklar vidare.

Ett tjejgäng puffar oss i rätt riktning.

– Det skulle kunna vara någon som har fötts idag, säger Julia Hellgren som är en av tjejerna. Det känns inte som är någon här i Falun dock! säger hon. Men hennes kompis ger oss nytt hopp.

– Ja, antingen är det ett nyfött barn eller någon som just fått medborgarskap, säger Elin Ahlgren. Sen kommer det avgörande:

– Ni får närma er lasarettet istället!

Sagt och gjort. Vi tittar in på förlossningen i Falun och äntligen är vi på rätt spår! Familjen Brinkemar från Hedemora var bara två personer i morse – nu är de tre! En pojke blev det tidigt idag – och eftersom varken politiker, Statistiska Centralbyrån eller någan annan lyckats peka ut den 10-miljonte svensken så måste det vara fritt fram att vi från SVT Nyheter Dalarna utser den här pojken till symbol för den tio miljonte invånaren i Sverige. Den lille har inget namn ännu, men han är familjens första barn, väger 4.490 gram och är 52 cm lång. Och allt gick bra vid födseln, säger föräldrarna.

– Har ni haft några tankar på att den 10-miljonte svensken kommer just idag?

– Nej, säger mamma Camille, inte nu på ett tag. Vi var på bröllop vid nyåret och då sa de att vårt barn kunde bli den tiomiljonte, men sen har det ju gått ett tag och jag trodde det blev klart strax efter nyår.

– Det var ju en rolig händelse att vårt barn kom just idag när vi blev tio miljoner i landet, säger en nöjd pappa Jonas.

Och kanske, kanske var det just deras lille pojke som blev svensk nummer 10.000.000!

Grattis Brinkemars och grattis Sverige!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer