Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vi besökte under torsdagen förskolor i Borlänge och Grycksbo för att kolla hur de ser på utvecklingen. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Idag firas förskolans dag

Publicerad

Den tredje torsdagen i maj varje år firas förskolans dag. Dagens har firats sedan 1984. Anledningen är att man vill synliggöra förskolan, dess verksamhet och visa upp det pedagogiska arbetet. Runt om i landet firas förskolans dag med roliga upptåg, utflykter, maskerader och kalas eller öppet hus.

Kampanjvecka

Dagen började som en kampanjvecka i Göteborg 1984. Då ville man stärka yrkesidentiteten och veckan innehöll paneldebatter och föredrag. Sedan dess har dagen firats på olika sätt fram till vad den är idag.

Här nedan kan du dela med dig av dina starkaste minnen av förskolan. Eller varför inte passa på att skicka en hälsning till den där grymma förskolläraren som dina barn tycker så mycket om.

SVT rapporterade · Starkaste minnet av förskolan – dela med dig!

16 maj - Förskolans dag firas över hela landet för att synliggöra förskolans verksamhet och det pedagogiska arbetet. Vad har du för starka minnen från förskolan? Vad har du eller dina barn upplevt? Hur är en bra förskolepedagog? Dela dina tankar och minnen från förskolan!
10.39
Känner sådan nostalgi när jag tänker tillbaka mitt dagis på Norstugan i Söderbärke. Alla fröknar var fantastiska och vi barn kände verkligen oss sedda och betydelsefulla. Minns tydligt det kalas som ordnades när jag skulle sluta. Som att flytta hemifrån!
11.31
Glömmer aldrig när jag gick hem med chokladbollar i min nya kakburk ! Det var en miniatyr av den tredelade stora runda rosa ljusblå beige tre burkar man kunde sätta ihop på varandra ! Sen alla dukar man sydde älskade att sy ! Knoppen i Falun låg den på😊
13.43
Jag minns att fröknarna målade stenar i guld och gömde på gården och så fick alla barn gå på skattjakt. Några var så välgömda att det dröjde månader innan alla guldklimpar var hittade. Det var en superhändelse bland alla barn när någon hittade en ny.

Fakta: Förskolan i Sverige

Visa

• Hösten 2017 var nästan 510.000 barn inskrivna i förskolan i Sverige.
• 84 procent av alla barn i åldern 1–5 år är inskrivna i förskolan.
• 79 procent av barn 1-5 år med utländsk bakgrund är inskrivna i förskolan.
• I genomsnitt har varje barngrupp i förskolan 15,3 barn 2017.
• Det går 5,1 barn per årsarbetare i förskolan.
• 40 procent av alla årsarbetare i förskolan har en förskollärarlegitimation.

Källa: Skolverket och SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer