Tommy Halvarsson är försäljnings- och marknadschef på Idre Fjäll. Foto: TT/Idre Fjäll

Idre Fjäll varslar större delen av personalen

Uppdaterad
Publicerad

Som en följd av coronapandemin varslar skidanläggningen Idre Fjäll nu merparten av sina 100 tillsvidareanställda.

Skidanläggningen Idre Fjäll avslutade säsongen tidigare än tänkt på grund av coronautbrottet som många andra skidanläggningar i landet. Nu tvingas man på grund av detta och osäkerheten inför kommande säsong att varsla merparten av sin tillsvidareanställda personal om uppsägning.

– Det är supertråkigt verkligen. Det är verkligen jättejobbigt, säger Tommy Halvarsson, marknadsansvarig på Idre Fjäll.

Coronaviruset i Dalarna

”Omfattar i stort sett hela verksamheten”

Det handlar om de 100 tillsvidareanställda som arbetar året runt på anläggningen som under måndagsmorgonen informerats om att de varslas om uppsägning. Idre Fjäll kommer nu att inleda fackliga förhandlingar.

– Det omfattar i stort sett hela verksamheten, förutom vissa affärskritiska kompetenser. Vilka kompetenser det rör sig om kan vi inte gå in på i nuläget, vi vill inte föregå de fackliga förhandlingarna, säger Halvarsson.

Gick mot rekordsäsong – osäkert inför nästa

Innan coronapandemins utbrott i Sverige gick Idre Fjäll mot en rekordsäsong, vilket gör att situationen om möjligt känns ännu tuffare, berättar Tommy Halvarsson.

– Vi var på väg mot rekord och de som jobbat har verkligen visat att de kan. Vi har också levererat bättre gästnöjdhet än någonsin förut, så det är jättejobbigt, säger han och fortsätter att berätta om den stora osäkerheten inför nästa säsong:

– Vi försöker att se positivt på nästa säsong och vi kan ju häva varslet om det behövs, men vi vet ju inte hur situationen och resandet ser ut i höst. Vi vet inte om det kommer att komma utländska turister eller om de träningsgrupper som brukar komma under hösten kommer att kunna komma, så det är så mycket vi inte vet.

Tappade 40 miljoner för utebliven påsk och avslutningshelg

Idre Fjäll har ansökt om ett borgensåtagande hos Älvdalens kommun på 100 miljoner kronor som en säkerhet som kan täcka inkomsttappet.

– Bara påsken och avslutningshelgen förlorade vi omkring 40 miljoner, sen står vi inför fasta kostnader på 8-10 miljoner i månaden och beroende på hur länge krisen fortlöper så gäller det att långsiktigt säkra de här arbetstillfällena i kommunen, säger Halvarsson och fortsätter:

– Jag bor själv i Idre och jag ser hur småföretag sliter. Det är inga gäster här. Idre Fjäll har varit en stark ekonomisk motor i kommunen, så det här får ju konsekvenser.

Beslut kring borgensåtagandet kommer ske vid kommunfullmäktige under maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet