Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Älvdalens kommun ligger precis längs gränsen för elområde 2, vilket bland andra Idre Himmelfjälls Torbjörn Wallin vill ändra på. Foto: Jamila Karlsson/SVT Design, Sofie Lind/SVT

Idre Himmelfjäll vill byta elområde – vill se att gränsen dras längre söderut

Uppdaterad
Publicerad

Skidanläggningen Idre Himmelfjäll vill tillsammans med Älvdalens kommun arbeta för att byta elområde, eller åtminstone dra gränsen längre söderut.

Idag ligger Dalarna i elområde 3 medan till exempel Jämtland ligger i elområde 2. Om elpriserna fortsätter att stiga så menar anläggningen att det kan skapa stora konkurrensskillnader mellan besökslänen.

Gränsen mellan elområde 2 och 3 går ungefär längs med Älvdalens kommungräns. För skidanläggningarna i länet blir det därför en väsentlig skillnad när det gäller driftkostnader jämfört med anläggningar norrut.

Ett exempel är Fjätervålen utanför Idre, som ligger blott en kilometer söder om elgränsen och som delar flera anläggningars oro inför vinterns priser.

Himmelfjäll om bytet: ”Viktigt”

Himmelfjäll invigdes för bara några år sen och de ser också skillnaden i driftkostnader mellan de olika elområdena.

Det finns en diskussion om att Älvdalen ligger på fel sida gränsen gällande elområdena. Vad tänker ni som skidanläggning om det?

– Precis som kommunen så tycker vi att det är lite besynnerligt med tanke på all den energi som skapas i vår kommun – en del från vindkraft, men framförallt från en rad stora vattenkraftverk – och det överskott som skapas i förhållande till energiförbrukningen, säger Torbjörn Wallin, vd för Himmelfjäll.

– Jag är inte expert på hur stor skillnad det skulle bli ekonomiskt men om man tittar på de rapporter som gjorts så är det betydande skillnader beroende på vilket elområde man tillhör. Så det här är viktigt, säger Torbjörn Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet