Idrottsprofil från Dalarna åtalas – hade 2,42 promille efter singelolycka

Publicerad

En idrottsprofil från Dalarna har åtalats misstänkt för bland annat grovt rattfylleri. Han orsakade en singelolycka i Malung-Sälens kommun med 2,42 promille i blodet. Dessutom hotade han ambulanspersonalen när de skulle ta blodprov på honom.

Olyckan med en lätt lastbil inträffade i september i år och när mannen kontrollerades hade han 4,36 gram cannabisharts på sig, dessutom fanns den narkotiska substansen tetrahydrocannabinol (THC) i hans blodprov som togs efter olyckan.

Alkoholhalten i mannens blod var 2,42 promille, alltså långt över gränsen för grovt rattfylleri på 1,0 promille.

Hotade ambulanspersonalen

När ambulanspersonalen skulle verkställa beslutet om blodprov blev mannen hotfull enligt åtalet, genom att uttala fraser med innebörden ”Det här ska du få för” eller ”Det här kommer du att ångra”. Åklagaren anser att det är hot mot tjänsteman, alternativt olaga hot.

Idrottsprofilen har erkänt grovt rattfylleri, förnekat brott vad gäller hotet, men inte givit någon inställning alls till misstankarna om ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.