Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ledarskap, kommunikation, ätstörningar och droger – Skolidrottsförbundet och Glenn Nyberg berättar om föreläsningarna som ungdomar i hela landet ska kunna ta del av. Foto: SVT

Borlängeungdomar sprider idrottsföreläsningar över hela landet: ”Vi har tänkt om och tänkt nytt”

Uppdaterad
Publicerad

I vanliga fall ordnar Skolidrottsförbundet fysiska aktiviteter och utbildningar. Men som på så många andra håll har pandemin satt stopp för det. Därför tänkte Hugo Hinsberg i Borlänge om och vid sidan av sina gymnasiestudier startade han ett projekt med syftet att sprida föreläsningar till idrottande ungdomar med kända och okända inspiratörer online.

Glenn Nyberg, fotbollsdomare från Säter som dömt svensk fotboll på högsta nivå och som 2016 blev officiell FIFA-domare, är en av föreläsarna i projektet som Skolidrottsförbundet Dalarna ligger bakom.

– En inspirationsresa om olika vägar att bli domare, säger Glenn Nyberg om sin egen föreläsning om vägen till att bli fotbollsdomare.

”Tre föreläsningar ute på nätet”

Vid sidan om honom är rallykartläsaren Tina Thörner ett av de övriga namnen.

– Tre föreläsningar är redan klara och ute på nätet, berättar Hugo Hinsberg som tog initiativet och som vid sidan om sina gymnasiestudiet nu jobbar ideellt som projektledare.

Projektet har kontakt med ett dussintal föreläsare och planen är att det ska bli en föreläsning i månaden det närmaste året. Projektet finansieras delvis av sponsorer men också av statliga pengar via Riksidrottsförbundet. Man siktar på att alla ungdomar över hela landet, oavsett idrott ska kunna ta del av de föreläsningar som önskas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer