Rättviks politiker röstar om arenaavtal på 48 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Avtalet ryms på två sidor men lämnar stor osäkerhet om vad det egentligen innefattar och vem som ska betala för vad. Det säger kritiker om det 20-åriga arenaavtal som kommunfullmäktige i Rättvik ska rösta om ikväll.

Det är företaget Rättviks Arena AB som erbjuder kommunen att hyra idrottslokaler i en multihall som ska uppföras i anslutning till den nuvarande bandyarenan. Årshyran beräknas bli 2,4 miljoner kronor, 1500 kronor per timme för 1600 idrottstimmar per år.

”Går ett privat bolag till mötes”

En av de kritikerna är tidigare auktoriserade revisorn Heléne Wiberg.

– Man går ett privat företag till mötes på alla punkter utan att först utreda behovet av lokaler eller om det finns utrymme i budgeten, säger hon om kommunstyrelsens förslag som hon hävdar innehåller flera märkligheter, bland annat att en del av hyran ska finansieras direkt av de kommunala bolagens vinster.

Underskott på 12 miljoner

Även ordföranden för kommunens revisorer, förre centerpartistiske politikern Hans-Erik Hellborg är kritisk.

”Att under lång tid vara med och bekosta privata bolags drift utan att det gjorts en grundlig genomgång av kommunens behov och möjligheter är direkt olämpligt”, skriver Hellborg i ett PM om frågan.

Underskottet för Rättviks kommun var 12 miljoner och även för i år torde det bli ett betydande underskott, enligt Hans Hellborg.

Hör kommunalrådet Annette Risbeck (C) ge sin syn på arenaavtalet och omröstningen i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.