Foto: SVT

Ingen klarhet i varför Kåre-bocken brann – förundersökningen läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått fem månader sedan Kåre-bocken, det välkända landmärket vid Falu gruva, brann ned. Vad eller vem som orsakade branden har inte gått att reda ut och nu lägger åklagaren Ludmila Pronko ned förundersökningen.

Strax innan klockan 01 den 1 april larmades polisen om att den stora träbocken stod i lågor. Räddningstjänsten gjorde ett försök att släcka elden men bocken gick inte att rädda.

Under polisens utredningsarbete delgavs två personer misstanke men båda två nekade till brottet.

– Vi har analyserat deras telefoner men det gav inget. Jag anser att bevisningen som hittats under förundersökningen inte räcker till för att driva den vidare, säger Ludmila Pronko, åklagare.

Råder sekretess

Mycket mer vill hon inte berätta om vad förundersökningen gett eftersom det fortfarande råder sekretess, ifall utredningen skulle öppnas igen.

– Framkommer det nya omständigheter eller vittnesuppgifter så får man omvärdera beslutet och då kan utredningen återupptas, säger Ludmila Pronko.

Hör hur Anna Björkman, verksamhets vid Falu Gruva, reagerade efter att bocken brann ned i våras:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer