Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Länsstyrelsen Dalarna finns få vargar i länet. Därför blir det ingen licensjakt på varg i Dalarna 2024. I klippet hör du mer om vad det betyder för vargstammen. Foto: Paul Kleiven/TT

Ingen licensjakt på varg i Dalarna i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Det finns för få vargar i Dalarna slår Länsstyrelsen fast, och därmed blir det ingen licensjakt på varg i länet 2024.

Efter att vinterns inventering visat att det fanns färre vargar i våras än året innan, ställer Länsstyrelsen in licensjakten på varg nästa år.

– Givet att vi har färre vargar i Dalarna än vad som anges i vårt förvaltningsmål, samtidigt som vi ser en högre koncentration av vargrevir i Mälardalsområdet, har vi beslutat att inte genomföra någon licensjakt efter varg i Dalarna vintern 2024, säger Caroline Dickson, chef på enheten för vilt, Länsstyrelsen i Dalarnas län, i ett pressmeddelande.

– Jag tycker det är fullständigt åt helvete, säger Ulf Berg, ordförande Jägareförbundet Dalarna.

 Svårt att etablera sig

Dalarnas förvaltningsmål ligger på mellan 80 och 90 vargar och målet med förvaltningen är att få till stånd en jämn utbredning av varg över hela länet, förutom i renbetesområdet.

– Vi fortsätter se att vargen har svårt att etablera sig i länets västra delar, vilket gör att övriga delar av länet tvingas acceptera en högre koncentration av varg, säger Jakob Ahlberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Ulf Berg tycker att länsstyrelsens beslut går helt emot regeringens beslut.

– Här har regeringen varit tydlig att vi måste ha ned vargstammen och till och med EU har reagerat och sagt att vi måste få ned den, och så fattar länsstyrelsen ett sånt här beslut.

Ulf Berg, ordförande i Jägarförbundet Dalarna, tycker att länsstyrelsens beslut att inte ha licensjakt på varg i Dalarna nästa år är felaktigt. Foto: SVT

Totalt i Sverige kommer det bedrivas jakt efter 36 vargar fördelat på 6 revir.

Värmland: 6 vargar

Västmanland: 6 vargar

Örebro: 12 vargar

Västra Götaland: 6 vargar

Södra förvaltningsområdet*: 6 vargar

*Södra rovdjursförvaltningsområdet omfattar Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Gotlands, Blekinge, Skåne och Hallands län.

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.