Det finns 305 vargar i Sverige enligt den senaste inventeringen. Foto: Heiko Junge, TT

Ingen licensjakt på varg nästa säsong – stammen för liten

Uppdaterad
Publicerad

Det finns för få vargar i Sverige och därför blir det ingen licensjakt på varg nästa säsong, meddelar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Utrymmet för licensjakt är ”obefintligt” enligt Naturvårdsverket som hänvisar till den sensaste inventeringen som visade att den svenska vargpopulationen forstsätter att minska. Det är tredje året i följd som vargarna i Sverige blir färre.

–  Grundat på vetenskapliga rapporter från två forskargrupper som Naturvårdsverket redovisade för regeringen 2015 behövs minst 300 vargar för att vargen i Sverige ska ha gynnsam bevarandestatus. Detta antal slogs också fast i en dom om licensjakt i Högsta förvaltningsdomstolen 2016 och det är vad vi har att förhålla oss till, säger Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

305 vargar i Sverige

Stoppet för licensjakt innebär inte att länsstyrelsernas möjlighet att besluta om skyddsjakt påverkas.

– Inventeringsresultatet visar att den svenska vargstammen består av cirka 305 vargar. Räknar vi in de vargar som kommer fällas på skyddsjakt under året så finns det inget utrymme för licensjakt, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande.

Beslutet kommer att omprövas under 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.