• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Varken kommun eller socialen kan hjälpa Mohamad, säger Falu kommuns integrationschef Mats Berglund. Foto: Anders Hansson, SVT

Ingen myndighet säger sig kunna hjälpa Mohamad

Publicerad

Svenska myndigheter kan inte hjälpa Mohamad att återvända till Syrien. Åtminstone inte i nuläget. På Migrationsverket kan återvändare söka ett resebidrag men eftersom Mohamad inte har råd att skaffa pass åt sig och sina döttrar uppfyller han inte kraven för att söka bidraget.

Mohamad gör bedömningen att det återigen blivit säkert att bo i Homs. Kriget är över där, säger han. Han vill därför återförena familjen i Syrien men har inga pengar. Det kostar 15 000 kronor bara att skaffa tre syriska pass.

Låst läge

Under tiden betalar stat och kommun i princip alla familjens kostnader, månad efter månad så länge den låsta situationen fortsätter.

På Falu kommun förklarar Mats Berglund som är integrationschef att inte heller kommunen eller socialen kan hjälpa Mohamad med pengar till pass och biljetter.

– Under de första två åren är man inskriven i Migrationsverkets etableringsprogram, säger han. Och under den tiden så hjälper kommunen till med att skaffa ett arbete, det är vad vi kan erbjuda, säger Berglund.

Ni kan inte bidra med några pengar då, till pass eller biljetter?

– Nej, det är Migrationsverkets ansvar helt och fullt. Vi kan inte subventionera sådana kostnader med kommunala medel, säger integrationschefen Mats Berglund.

Men kan man inte se det så här, att om familjen inte får hjälp att lämna landet så kommer de bli en kostnad för kommunen kanske under ganska lång tid framöver. Skulle man då inte kunna ”förskottera” de pengarna?

– Nej, då skulle vi bryta mot kommunallagen och likvärdighetsprincipen, att alla människor ska ha samma rättigheter i kommunen. Vi kan inte som kommun bekosta resor för enskilda individer till ett annat land, säger Mats Berglund på Falu kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer