Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är väldigt otåliga” – hör Jan Bohman (S) om att inte ha en ordinarie landshövding på plats. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Tio månader utan landshövding i Dalarna – kommunförbundet: ”Oacceptabelt lång tid”

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna har varit utan landshövding i tio månader och ännu finns inget besked från regeringen när positionen ska tillsättas. Flera av länets politiker är kritiska till förfarandet och nu framförs röster om att kommunerna och regionen på egen hand ska få utse en landshövding.

– Det har tagit oacceptabelt lång tid och vi behöver inte ha en av staten utsedd hövding. Vi kan bli ett försökslän om vi får förtroendet att lösa det här själva, säger Fredrik Jarl (C), ordförande i Dalarnas kommunförbund, tillika kommunalråd i Gagnef.

Sedan Ylva Thörn slutade i juli i fjol är länsrådet Camilla Fagerberg Littorin tillförordnad landshövding. Men på sikt krävs en ordinarie menar Fredrik Jarl som anser att det är viktigt att ha staten med i den långsiktiga och strategiska utvecklingen.

”Min högsta prioritet”

Landshövdingefrågan är civilminisiter Ida Karkiainens ansvarsområde. Hon avböjer en intervju med SVT Dalarna, men säger i en skriftlig kommentar:

”Det är min högsta prioritet att få rätt person på plats så fort som möjligt. I övrigt kan jag tyvärr inte kommentera utnämningsärenden under tiden som beredning av sådana pågår.”

I klippet ger Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S) sin syn på hur landshövdingen hade varit en tillgång i den situation med nedläggningar och nyetableringar som präglat hans kommun den senaste tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer