Ingen svarade på trygghetslarm – strokedrabbad dog på golvet

Uppdaterad
Publicerad

Älvdalens kommun lex Sarah-anmäler en händelse på ett äldreboende. En av de boende hittades död på golvet efter att ha larmat i 40 minuter utan att någon kom.

Enligt läkaren som dödförklarade personen hade utgången inte förändrats även om någon hade svarat på larmet men kommunen ser ändå allvarligt på händelsen, vilket framgår av anmälan.

Noterade att det larmade

Vid det aktuella tillfället var tre personal i tjänst. Den personal som hade larmdosan ska ha noterat att det larmade från rummet men tog inte det på större allvar då personen ”brukade klara sig själv och jag var inne hos en annan boende”.

Efter händelsen har larmfunktionen ändrats så att det nu går ut larm till all personal. Man ska också förbättra rutiner för inskolning av ny personal samt arbeta med värdegrund i personalgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.