Ingen vill ta över Mora BB

Uppdaterad
Publicerad

MORA Klockan 16.00 informerades personalen om vad som ska hända med Mora BB och trots flera intressenter har inga anbud lämnats in.

Upphandlingsprocessen är nu genomförd och avslutad, inklusive efterföljande direktkontakter med potentiella intressenter, men ingen anbudsgivare föreligger. Detta innebär fortsatt stängning av förlossnings- och BB-verksamheten i Mora, det skriver Landstinget Dalarna i ett pressmeddelande.

Några viktiga utgångspunkter för den fortsatta verksamheten:

* Fortsatt och förstärkt gynekologisk verksamhet i Mora

* Fortsatt förlossning-BB-verksamhet i Falun, för hela Dalarna

* Möjlighet att bo på patienthotell i Falun innan förlossning

* Förstärkt ambulansverksamhet i norra-västra Dalarna

* Möjlighet för gränsbor att välja förlossningsvård i Norge, skriver landstinget.

Oppositionen är inte förvånad

-Vi är inte ett dugg förvånade, säger oppositionsrådet Göran Engström(C) i en kommentar.

-Det förefaller något naivt att tro att när man väl kört en verksamhet i botten, varför skulle någon annan klara av eller vilja driva den utifrån de förutsättningar som angivits? Tyvärr har våra farhågor besannats, skriver Göran Engström i ett pressmeddelanden ocn fortsätter:

– Om landstinget verkligen velat hade man kunnat göra som vi förespråkade. Vi hade hellre sett att man gjort som i Stockholms läns landsting, som hittills är de enda som lyckats upphandla ett privat BB (som ändå bara är halvprivat i och med att landstinget är med och äger bolaget BB Sthlm).

-Nu åligger det landstinget att själv klara ut hur man tänker sig att driva Mora BB i fortsättningen, avslutar Göran Engström.

-Att inget anbud har inkommit förvånar inte mig då socialdemokraterna och i synnerhet Inga-Lill Persson har varit väldigt tydliga både i upphandlingsunderlaget och i sina kommentarer om hur verksamheten ska bedrivas. Någon flexibilitet i frågan har inte funnits från hennes sida, säger moderate oppositionsrådet Jan Wiklund i en första kommentar.

-Vi moderater föreslog tillsammans med Alliansen att istället för en upphandling skulle man bjuda in intresserade företag och anställda för en diskussion kring hur man ska kunna utforma förlossningsverksamheten för att behålla den i Mora, skriver Jan Wiklund(M) i ett pressmeddelande.

Gävledala sänder direkt från Mora både i sändningen 18.10 och i sändningen 19.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.