Per Sjögren kuppade sig in i Borlänges kommunfullmäktige 2014. På tisdagen deltog han för första gången som ordinarie ledamot. Foto: SVT

Inkuppad nazist nu i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen gjorde nazisten Per Sjögren sitt första kommunfullmäktige i Borlänge som ordinarie ledamot. Nu har Dalarna två nazister på ordinarie plats i kommunfullmäktige. I Ludvika och Borlänge kommun.

Vid förra valet kuppade sig nazisten Per Sjögren in i Borlänge kommunfullmäktige som ersättare för Sverigedemokraterna. Det var möjligt då Sverigedemokraterna använde sig av öppna listor.

Eftersom Sverigedemokraten Simon Hellström tidigare lämnade sina politiska uppdrag och flyttade från Borlänge, blir Sjögren nu ordinarie ledamot.

Gjorde Sjögren något avtryck i kommunfullmäktige? 

– Han har gjort nåt uttalande där han varit rätt hotfull men i övrigt har han precis som många av de andra som kommit in på Sverigedemokraternas listor knappt uttalat sig, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.

Kommer det här att påverka klimatet i fullmäktige?

– Förhoppningsvis väldigt lite. Att vi tar debatten om den dyker upp och att vi står för våra öppna värderingar och tror på ett tolerant och öppet samhälle säger Jan Bohman (S) kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.

Men samtidigt träffade vi politiker som inte vågade uttala sig, på grund av rädsla efter det övergrepp vänsterpartisten Patrik Liljeglöd i Faluns kommunfullmäktige utsatts för.

TV: Se inslaget där Jan Bohman (S) uttalar sig om Sjögrens deltagande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.