”Vi ser att vi behövs även i framtiden”- Hör mer om den 100-åriga fabriken vid vasaloppsspåret Foto: Anders Hellstrom, SVT

Inte bara skidor vid klassisk vasaloppskontroll – Oxbergsfabrik utrustar vävintresserade i hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Oxberg är inte bara en välkänd kontroll längs vasaloppsspåret. Sedan 100 år tillbaka ligger här en vävtillbehörsfabrik som numera lockar kunder långt utanför Sveriges gränser.

– Vi tillverkar själva vävskeden på exakt samma sätt som i begynnelsen, det är en gammal maskin som håller än, vi är mån om att det ska vara som förr, säger Sabine Kuhn som är platsansvarig på Glimåkra i Oxberg.

Själva vävskeden är där man trär igenom trådarna när man spänner upp en väv. Här har de tillverkats sedan 1920-talet och det var Gunnar Andersson och hans far Mångs Anders som drog igång tillverkningen – de var själva vävskedsförsäljare, men tyckte att priset var för högt så dom köpte en egen maskin och startade fabriken i Oxberg.

Vasaloppet 2021

​Idag har man 10 anställda och speciellt under pandemin menar Sabine Kuhn att intresset för vävning har växt.

– Vi säljer över hela världen faktiskt, både tillbehör men även vävstolar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet 2021

Mer i ämnet