Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 15-åringarna i Falun resonera kring kriminaliteten i regionen. Foto: Niki Warden Werning/SVT

”Inte förvånad” – här reagerar Faluungdomar på uppgifter om kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Hårdare attityd mot polis och en glorifiering av en kriminell livsstil – flera kommuner i Dalarna vittnar om en attitydförändring hos barn och unga.

– Mycket är väl att man ska få pengar och då kommer man in i de här kriminella kretsarna som ung. Om man har mer lagliga jobb, som sommarjobb, så behöver folk inte pengar lika mycket, säger 15-åriga Nora Hopfgarten i Falun.

I en enkät från SVT Nyheter Dalarna har flera kommuner i länet svarat att de är relativt förskonade från ungdomskriminalitet, men att de inte har några barriärer mot andra kommuner eller mot kontakter via internet.

Flera kommuner berättar om en attitydförändring hos barn och unga som består av en glorifiering av en kriminell livsstil, en hårdare attityd mot polis och socialtjänst och att yngre rör sig allt mer i miljöer där äldre kriminella vistas.

– De stängde ju ner varenda fritidsgård. Efter klockan 18 kan du inte göra ett skit nästan, du är nästintill inlåst och ungdomar vill inte bara sitta hemma hela tiden. Då går man ut och gör någonting och så kanske det slutar med att man gör något typ kriminellt, säger Viktor Söderberg.

I videon får träffar vi 15-åringar i Falun som resonerar kring uppgifter som kommunerna uppgett i SVT:s enkät.

Så har kommunerna svarat i SVT:s enkät

Avesta: ”Tillsammans med Polisen och skolan har vi detta i beaktande för att kunna sätta in insatser när och om det finns behov av det”.

Borlänge: ”Det går inte att utesluta att det kan etableras andra typer av mer fast strukturerade gängbildningar, så där har vi helt klart ett utvecklingsområde”.

Falun: ”Falun har och har tidigare haft individer kopplade till organiserad brottslighet. Det är något vi ständigt arbetar med att förebygga, motverka och upptäcka”.

Gagnef: ”Rekrytering sker också via sociala medier”.

Hedemora: ”Vi ser tendenser på att vissa ungdomar drar sig mot en viss kriminell livsstil”. ”unga rör sig allt mer i miljöer där äldre kriminella befinner sig. ”

Leksand: ”Vi märker att kulturen är lockande för många”.

Ludvika: ”Vi har det i åtanke med tanke på hur det ser ut på andra ställen i landet så vi omvärldsbevakar frågan”.

Malung-Sälen: ”Kommunen tar fram månadsvisa lägesbilder inom området för sociala risker”.

Mora: ”Vi kan inte se att det pågår just nu men det finns så klart en risk att detta kommer att förändras”.

Orsa: ”Trygghet och säkerhet inom framförallt skola är något vi prioriterar”.

Rättvik: ”Problematiken har inte uppmärksammats i Rättviks kommun och det jobbas inte annorlunda nu”.

Smedjebacken: ”Det finns alltid en risk och det gäller att vara observant”.

Säter: ”Däremot är det väldigt svårt att säga något om risken för att det ska ske, och vår förmåga att snappa upp det”.

Vansbro: ”Kommunen har i nuläget ingen kännedom om att rekrytering sker i vår kommun men det finns med i samtalen i BRÅ”.

Älvdalen: ”I Älvdalens kommun är vi medvetna om att det finns narkotika enligt information från polisen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.