Madeleine Wibecker, skyddsombud på Keolis, säger att det nästan dagligen uppstår konflikter på bussarna i Borlänge. Foto: Hannes Forssell, SVT

”Inte tryggt för chauffören”

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombudet Madeleine Wibecker beskriver en arbetssituation där det nästan dagligen uppstår konflikter mellan chaufför och resenärer, vilket kan skapa otrygghet om passet ska avslutas i ensamhet i centrum.

Oftast handlar konflikterna om att resenären saknar giltig biljett. Chauffören förväntas då ifrågasätta detta men har sedan inget mandat att vägra personen att åka med.

– Har det varit en konflikt så är det inte tryggt för chauffören att sen gå av bussen och gå igenom stan i uniform, säger Madeleine Wibecker.

Hon beskriver en situation som uppstod där en busschaufför efter en konflikt med en passagerare klev av i Borlänge centrum, där flera bekanta med passageraren dök upp och hotade chauffören.

En annan källa till irritation från passagerare är de trafikomläggningar som görs på grund av vägarbeten i Borlänge, vilket kan medföra förseningar och missade avgångar.

Ensamma hela passet

Ett annat exempel på hur chaufförer påverkas negativt av förändringen menar skyddsombuden är att de kan bli helt ensamma på sina pass i och med omläggningen.

– Vi har en förare som började, hade rast och slutade sina pass i centrum, utan någon kontakt med kollegor. Med tanke på arbetssituationen så pratar vi väldigt mycket med varandra, men träffar man aldrig någon går det inte att ventilera jobbiga situationer, säger Madeleine Wibecker.

SVT har sökt Keolis för en kommentar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.