Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör snowboardförbundets Marina Minetti om den lyckade satsningen: ”Vi ser en enorm tillväxt på tjejsidan.”

Intresset för snowboard ökar bland tjejer efter satsning från förbundet

Uppdaterad
Publicerad

Efter över 20 år av avtagande intresse för snowboard i skidbackarna ser nu sporten ett uppsving, speciellt bland tjejer. En förbundssatsning har gett resultat.

För lite drygt fem år sedan gjorde Svenska Skidförbundet Snowboard en satsning för få fler tjejer intresserade av snowboard.

– Det har funnits ett stort behov av en medveten satsning då sporten varit oerhört mansdominerad, säger projektledaren Marina Minetti på förbundet.

Stötta tjejer

Förbundet började kartlägga hur intresset såg ut och drog därefter igång flera projekt för att stötta tjejer. Tävlingar, läger och evenemang för endast tjejer annordnades och idag ser man att det gett resultat.

– Vi ser en enorm tillväxt på tjejsidan, säger projektledaren Marina Minetti på förbundet.

Tar mer plats

Resultatet syns bland annat i tävlingssammanhang där tjejerna tar mer plats än tidigare. Förra säsongen var det mer än dubbelt så många tjejer i den svenska snowboardserien jämfört med 2019, säsongen innan pandemin slog till med restriktioner även på tävlingsfronten.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.