Investerare studerar gasfynd

Uppdaterad
Publicerad

RÄTTVIK/MORA Det finns djupgas och olja att hämta i Siljansringen. Det menar energibolaget Igrene som på måndagen har en investerare på plats i Rättviksskogarna.

Gävledala finns också på plats och rapporterar under dagen och i kvällens tv-sändningar.

Inget nytt fiasko

För 20 år sedan borrade Dala djupgas och Vattenfall i området. Det slutade med ett fiasko, men så blir inte fallet nu menar männen bakom energibolaget Igrene.

– Våra bedömningar är att vi är i gott och väl i klass med Nordsjön. Lika stora fyndigheter som i Norge, sa styrelseordförande Mats Budh till SVT i februari.

Gasen är helt ren och det är det som överraskat mest. Enligt energibolaget handlar om så kallad djupgas, gas som skapats när en meteorit slog ner här en gång i tiden.

Fakta: Igrene

AB IGRENE startades i sin nuvarande form år 2002 av Mats Budh, Sören Hedberg och Paul Storm. Inriktningen var från början utveckling av alternativ energi, främst geotermisk, men även gas och olja. Företaget arbetar med gas, geotermisk värme och teknik för konvertering av lågtempererat vatten till elektricitet.

Företaget har inmutat 93.000 hektar mark i Siljansringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.