”Vi måste utveckla andra sätt att möta ohälsan i Dalarna”, säger Suzanne Westerberg, folkhälsochef. Foto: Tobias Enmark, SVT

Islandshästen Oskar ska hjälpa personer tillbaka till arbetslivet

Publicerad

Som ett led i att få folk tillbaka till arbetslivet har landstinget Dalarna, som numera heter Region Dalarna, köpt en häst – islandshästen Oskar.

Region Dalarna bedriver genom folkhögskolan Fornby ett projekt sedan många år. I projektet får människor som är långt från arbetsmarknaden hjälp att bygga upp sin självkänsla för att komma vidare, genom att använda djur i terapin.

– Det kan vara lättare för många människor att slippa prata så mycket, med en häst så kan man prata med kroppsspråk, säger Marie Gudmundsson som är arbetsterapeut.

Verksamheten bedrivs på Sjulsarvbackens djur- och naturunderstödda verksamhet i Falun som är en filial till Fornby folkhögskola.

”De kritiserar oss inte”

Här använder man sig av djur och natur för att stärka människor som till exempel har varit sjukskrivna länge. Och hästar har visat sig vara speciellt bra i terapin.

– Hästar ger mycket positivt tillbaka, de kritiserar oss inte och får oss att känna oss nervärderade. Tvärt om kan man känna sig stärkt, glad och lycklig efter att ha varit tillsammans med hästarna, säger Marie Gudmundsson.

Men ska region Dalarna verkligen äga en häst? Hör Region Dalarnas folkhälsochef Suzanna Westerberg berätta i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer