Iste/Bollnäs – Han är en av världens främsta på nyckelharpa

Uppdaterad
Publicerad

Peter Hedlund som bor i Iste utanför Bollnäs anses av många idag vara en av Sveriges främsta spelmän på nyckelharpa. Redan 1975 blev han som 18-åring riksspelman och sedan dess har han nött på och övat, och blivit en av världens bästa.

– Jag är en ren träningsprodukt. Det är bara att öva så kan man det till slut, säger Peter Hedlund.

Började som 12-åring

Som 12-åring väcktes Peter Hedlunds intresse för nyckelharpa. Han blev medtvingad till en konsert med den legendariska Eric Sahlström och sedan dess har han varit fast.

– Han har betytt väldigt mycket för mig. Utan honom så hade folkmusiken dött ut på 50-talet, men nu spelas det i alla världsdelar.

Spelade på kungabröllopet

I början av 70-talet när Peter började spela nyckelharpa fanns det endast ett hundratal utövare i Sverige. Det ansågs vara lite töntigt med folkmusik.

Men Peter hade fastnat för nyckelharpan och flera timmars övande varje dag gav resultat. Han är dubbel världsmästare på nyckelharpa.

Höjdpunkten på karriären kom redan 1976 när kungen och drottningen gifte sig och Peter fick spela på bröllopet.

– Det är ju lite konstigt. Jag var så ung då och hade precis börjat med nyckelharpa, så jag får hoppas att det kommer nått nytt snart, säger Peter Hedlund.

Jobbar som heltidsmusiker

Sedan ungefär tio år tillbaka arbetar Peter med musiken på heltid hemma från gården i Iste utanför Bollnäs. Men han är ofta iväg och håller föreläsningar, kurser och konserter. Det blir även en del resor över till USA.

– I USA är folkmusiken jättepopulär. Där kommer punkare fram och tycker att man är jättehäfig. Det händer som regel inte i Sverige.

– Vi får se vad som händer i framtiden, folkmusiken behöver bli mer uppmärksammad för att det ska gå bättre ekonomiskt, säger Peter Hedlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.