Iva-chefen i Falun: ”Vi orkar så länge vi måste – det är det enda alternativet”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett fortsatt tufft läge för personalen på Iva-avdelningen i Falun även om den fjärde vågen börjat ”mindre brant” än de tidigare corona-topparna, berättar Iva-chefen Torbjörn Roos.

Än så länge har vågen av RS-virus och vanlig influensa inte slagit så hårt mot IVA-avdelningen, där patienter med hjärtstopp och andra livshotande åkommor vårdas.

Julhelgen klarades med nöd och näppe.

Coronaviruset i Dalarna

– När vi förstärker här, så är det på bekostnad av annat, som resurser, personal, ändrade pass, säger Iva-chefen Torbjörn Roos och hyllar personalen som gör det möjligt.

Majoriteten av inlagda är ovaccinerade

Fjärde vågen har just börjat, vilket såklart oroar även om erfarenheterna från första-, andra- och tredje vågen av snabbt ökat antal smittofall nu skänker ett visst lugnt.

Fem av nio inlagda på Iva-avdelningen i Falun kämpar mot covid-19. Av dem som drabbats av corona är fyra ovaccinerade.

– De få ovaccinerade i länet tar upp majoriteten av platserna och så har det sett ut sen i höstas, förklarar Torbjörn Roos, chef för intensivvårdsavdelningen i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet