Terrängkörning under jakten är bara tillåtet vid frakt av skjutet vilt. Foto: Lars Pehrson/SCANPIX

Jägare uppmanas minska på terrängkörning

Uppdaterad
Publicerad

Över 7.000 älgar får fällas i Dalarna under höstens jakt. Och när septemberjakten nu drar igång uppmanas jägare att inte ta fyrhjulingen ut i skogen.

– Vi har sett att det blir allt fler som kör fyrhjuling ute i markerna över lag. Det är väldigt mycket vanligare nu än tidigare, säger Carina Nordlander, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

För att få stopp på terrängkörningen gör Länsstyrelsen nu riktade uppmaning till olika grupper, bland annat till jägare.

Bara hämta skjutna djur

I samband med jakt är det bara tillåtet med terrängkörning om man ska hämta skjutna djur som man inte kommer åt att frakta på annat sätt.  

– Det som är viktigt för jägarna att tänka på är att all annan körning under jakten är förbjuden. De kan alltså inte köra sig själva eller material till eller från ett jaktområde, säger Carina Nordlander.

Det är heller inte tillåtet att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt med hjälp av motorfordon. 

ÄLGJAKTEN 2017

Visa

Totalt 7.054 älgar får fällas i länets älgförvaltningsområden, varav 48 procent ska vara kalvar.

4 september börjar jakten i Bingsjö, Bjursås, Malungs Västra, Malungs Östra-Venjan, Noppikoski, Siljansringen, Särna-Idre, Transtrand samt Älvdalens älgförvaltningsområden.

9 oktober i de övriga älgförvaltningområdena. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer