Jakt med åtel tillåtet under björnjakten

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleds årets björnjakt i både Dalarna och Gävleborg. Och nytt för i år är att det åter blir tillåtet med åteljakt.

Att locka björnar med mat för att lättare komma åt att skjuta björnen, så kallad åteljakt har varit förbjudet i Sverige i många år. Orsaken till förbudet har varit att björnar som vänjer sig vid att det finns mat nära människor kan bli oskygga och ställa till med problem. Men från och med i år är det åter tillåtet med åteljakt. Svenska Jägareförbundet tycker det är bra med åteljakt.

– Björnen står i lugn och ro och äter, samtidigt som jägaren kan sikta i lugn och ro, säger Hans Johansson, Svenska Jägareförbundet Dalarna.

Gävledala – Björnjakt

– Åteljakt minskar risken för skadskjutningar och att en skadad björn springet till skogs, säger Hans Johansson.

Björnjakten pågår till och med den 15 oktober, I Dalarna får 62 björnar skjutas, i Gävleborg 36.

Dåligt intresse

Men intresset för åteljakt har varit svalt från jägarnas sida, i Dalarna till exempel har bara fyra ansökningar kommit in.

– Jag trodde nog att det skulle vara fler som vill jaga med åtel, säger Fredrik Dalerum på Länsstyrelsen Dalarna.

– Kanske skräms folk av kravet på att man måste städa upp ordentligt efteråt, så att inte andra djur tar maten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala – Björnjakt

Mer i ämnet