• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Jakten på Dalälvens källa

Publicerad

Dalälvens källor ligger inte där man tidigare trott. Det hävdar två författare som just nu håller på med en bok om älven.

Under åren 1918 till 1939 gav författaren och hembygdskämpen Karl-Erik Forsslund från Ludvika ut ett 20-tal böcker om socknarna utefter Dalälven – från källorna till havet.

Men den plats som Forsslund pekade ut som källan, vid Stor-Våndsjön i norra Dalarna, den har nu visat sig vara fel.

Därför är vi på väg till Drevsjö i Norge, cirka 5 mil väster om Idre. Här uppe på fjället träffar vi två killar jobbar på en bok om Dalälven. En av dem är dessutom hydrolog, alltså expert på vatten, översvämningar och avrinningsområden.

– Vi har kollat detta noga och även fått det verifierat av SMHI och den norska vattenmyndigheten att Dalälvens källa ligger här, fyra kilometer in i Norge, säger Jan-Olov Moberg, hydrolog och författare.

Men hur kan man säga var en älv börjar?

Jo, man startar vid utflödet i havet och går sen uppströms. Vid varje tillflöde följer man den gren som avvattnar störst område. Och när tillflödena är slut – då är man vi källan.

Mikael Svensson som är fotograf har tagit tusentals bilder under det år som han och Jan-Olov arbetat med boken om Dalälven. Av dem kommer drygt 100 med när boken så småningom trycks och kommer ut i handeln i september nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer