Lina Kareem, Örebro, berättar att hon får lära sig mycket mer än att bara ta livet av ett djur.

Jaktläger lockade ett 30-tal ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen arrangerades ett jakt- och skytteläger för ungdomar på Almåns skjutbana vid sjön Balungen i Dalarna nära gränsen till Gävleborg. Ett 30-tal ungdomar från hela landet var med och ungefär en tredjedel av dem var tjejer.

Lina Kareem från Örebro är en av de sju tjejerna. Hon säger att det är spännande att komma ut i naturen och att få lära sig något nytt. Säkerheten när man hanterar vapen är jätteviktig, säger hon.

– Man ska alltid tänka på vad man gör! Men så länge man lyssnar på instruktören och inte riktar vapnet åt fel håll när det är laddat så går det alltid bra! säger Lina Kareem.

Sen tar hon upp geväret med ljuddämpare och siktar och skjuter en björn. Det är en björn i papp som kommer farande längs en räls. Den dyker upp snabbt och hinner kommer riktigt nära innan Lina stoppar den med en välriktad kula.

Det finns också möjlighet att skjuta lerduvor med hagelgevär, rådjur och älg med kulvapen samt att prova på pilbåge. Förutom praktiska skjutövningar innehåller lägerkursen även några föreläsningar, tex om eftersök av trafikskadat vilt. Det behövs fler eftersöksjägare och kanske är det vad några av dem som varit med på kursen kan ägna sig åt framöver.

– Jag vill ju ta jägarexamen och vara med på jakt. Jakten är så mycket mer än att bara skjuta. Det handlar om att komma ut i naturen, möta likasinnade och sköta viltstammar för där de är skötta är det färre olyckor, summerar lägerdeltagaren Henrik Gustafsson från Falun.

I klippet ser du ungdomarna skjuta prick, och hör varför Jägareförbundet i Dalarna och Gävleborg tycker att det är viktigt att arrangera läger för ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.